Geen hypotheekofferte onder voorbehoud meer

05-04-2016

Wie een hypotheek aanvraagt, krijgt bij diverse banken vanaf 21 maart geen offerte onder voorbehoud meer. Geldverstrekkers als ABN Amro, Aegon en Obvion werken namelijk nu al volgens de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn, die deze zomer officieel ingaat.

Ook Achmea Bank Woonfonds, Delta Lloyd Bank, Munt Hypotheken, MoneyYou en Lloyds Bank werken vanaf maandag al volgens de Europese Hypothekenrichtlijn. Oorspronkelijk was 21 maart 2016 de officiële ingangsdatum, maar minister Dijsselbloem (Financiën) meldde onlangs dat er enkele maanden uitstel is. 

In de nieuwe situatie mag een bank geen offerte onder voorbehoud meer uitbrengen. Daarvoor in de plaats komt een aanbiedingsbrief, die ook wel renteaanbod, voorlopige offerte, voorbeeldofferte of garantieverklaring wordt genoemd. Zowel in de oude als de nieuwe situatie staan in zo’n document: het maximale hypotheekbedrag, de rente, de rentevaste periode en de lijst met aan te leveren stukken.

Bindende offerte 

Zodra de woningkoper het renteaanbod in zijn bezit heeft en getekend retour stuurt, staat de rente vast. Maar dat betekent niet dat de hypotheekaanvraag ook al is geaccepteerd. Dat is pas het geval als de bank een bindende offerte verstrekt. In de nieuwe situatie mag de bank dat pas doen als de kredietwaardigheidstoets is verricht én alle stukken binnen zijn. ‘Hoeveel verschil dit daadwerkelijk maakt voor de klant, moet de praktijk uitwijzen’, zegt Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. 

Bron: www.vvponline.nl 

Recent bekeken