Inflatie in eurozone kan weer negatief worden

29-04-2016

De inflatie in de eurozone kan in de komende maanden weer onder de 0 procent uitkomen, waarschuwt president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag tijdens een persconferentie.

De centrale bank heeft als belangrijkste doel om de inflatie in de eurozone net onder de 2 procent te krijgen.

Draghi denkt wel dat de prijzen vanaf de tweede helft van 2016 weer hoger zullen uitkomen dan een jaar eerder. De inflatie zal naar verwachting volgend jaar en in 2018 verder stijgen.

De huidige inflatie in de eurozone is nog ver van het ECB-doel verwijderd. De inflatie steeg van -0,2 procent in februari naar 0 procent in maart.

Maatregelen

Eerder donderdag maakte de ECB bekend het belangrijkste rentetarief niet te wijzigen. Het tarief blijft op 0 procent staan. Ook andere rentetarieven blijven gelijk.

In maart heeft de ECB het belangrijkste rentetarief nog  verlaagd  van 0,05 procent naar 0 procent. Banken in de eurozone kunnen daardoor gratis geld lenen.

Ook is toen de depositorente verlaagd van -0,3 procent naar -0,4 procent. Banken die overtollig kasgeld bij de ECB willen stallen, moeten daar dus 0,4 procent rente over betalen.

Opkoopprogramma

Daarnaast werd het opkoopprogramma verder uitgebreid. De ECB steekt nu elke maand maximaal 80 miljard euro in staatsobligaties. Dat was voorheen maandelijks maximaal 60 miljard euro.

Dit programma zal in ieder geval tot maart 2017 duren. Als de ECB het nodig acht, kan het programma verlengd worden. 

Onzekerheden

De ECB hoopt dat banken vanwege de genomen maatregelen eerder geneigd zijn om geld uit te lenen. Draghi zegt dat de in maart genomen maatregelen hun vruchten afwerpen. Voor bedrijven en consumenten zijn de omstandigheden voor het lenen van geld in de afgelopen periode verbeterd.

Maar hij wijst ook op onzekerheden over de mondiale economische groei en geopolitieke risico's. Daarom zal de ECB alle instrumenten inzetten die de centrale bank tot zijn beschikking heeft. 

Rente ECB 

De ECB houdt de herfinancieringsrente op 0 procent ende depositorente op 7,4 procent. 

Discussie

Er is in de afgelopen maand veel  discussie  ontstaan over het beleid van de ECB. Een aantal eurolanden vreest dat overheden van andere lidstaten minder noodzaak zien om te hervormen en bezuinigen.

Verder is de lage rente onder meer nadelig voor  pensioenfondsen  en spaarders. Ook bestaat er het risico dat mensen en bedrijven nu vanwege de lage rente meer geld lenen dan ze later terug kunnen betalen.

De president van De Nederlandsche Bank  Klaas Knot  heeft het ECB-beleid onlangs tegenover de  Tweede Kamer  verdedigd.

bron: www.nu.nl 

Recent bekeken